Platform over zwembadinfrastructuur en -techniek, wellness en outdoorbeleving in Nederland én België
Domotica en verlichting in en rond het zwembad: het belang en de aandachtspunten
Met zwembaddomotica beheer en controleer je heel wat parameters vanop een afstand: zoals de temperatuur, de filtratie, het chloorgehalte, de zwembadverlichting en de afdekking.

Domotica en verlichting in en rond het zwembad: het belang en de aandachtspunten

Meer en meer bedienen we onze verwarming, verlichting of zelfs huishoudtoestellen vanop een afstand. Deze digitale evolutie laat zich ook voelen in de zwembadsector. Zwembaddomotica biedt heel wat voordelen voor de zwembadbouwer en de eindklant. Met een verhoogd comfort, meer veiligheid en een energiezuinige consumptie als resultaat. 

Een performant domoticasysteem betekent zowel voor jou als voor de eindgebruiker van het zwembad een groot gemak. Met zwembaddomotica kan je heel wat parameters beheren en controleren vanop een afstand: de filtratie, de verwarming, de pH-waarde, het chloorgehalte, de zwembadverlichting, de afdekking en zelfs het tegenstroomsysteem als het zwembad daarmee uitgerust is. De waaier aan slimme toepassingen verhoogt het comfort, de veiligheid en het gebruiksgemak, wat leidt tot meer gemoedsrust. Bovendien bespaart je eindklant op energie en onderhoudskosten door een efficiënter gebruik van
de toestellen.

Gedaan dus met tijdrovend en intensief onderhoud en schoonmaak van het zwembad. Technologische innovaties en geautomatiseerde toepassingen laten toe doseringen en metingen gemakkelijker en bovendien veel nauwkeuriger uit te voeren. Dat komt trouwens de gezondheid en het welzijn van de zwembadgebruiker ten goede. In publieke zwembaden maken innovatieve en geautomatiseerde reinigingsrobots of aansturingssystemen het verschil.

Slimme toepassingen verhogen het comfort, de veiligheid en het gebruiksgemak van de zwembadbouwer en de eindklant.

Aan de slag met domotica

Domotica aanbieden aan je klanten? Hou er rekening mee dat iedere toepassing haar eigen app heeft. Combineer je een aantal functionaliteiten, dan loont het de moeite om te kijken naar een overkoepelend systeem, waarin alles gecentraliseerd is. Een groot gemak voor je klant en voor jezelf.

Als professionele zwembadbouwer kan je je dienstverlening op punt zetten door slim aan de slag te gaan met domotica. Zo bestaan er systemen die je een alert sturen als zich een probleem voordoet met een installatie. Nu deze slimme systemen meer en meer ingang vinden in de zwembadbouw, wordt bijscholing belangrijker dan ooit. Een zwembad installeren vergt een veelheid aan vaardigheden waarbij de installateur goochelt tussen een bad waterdicht maken en digitale toepassingen installeren.

Onderwaterverlichting

Onderwater(led)verlichting is een onmisbaar element om het zwemparadijs van je klant naar een hoger niveau te tillen. Zorgvuldig uitgekozen verlichting laat toe om ook ’s avonds aangenaam te plonzen en maakt van het bad een echte eyecatcher. Qua onderwaterverlichting heb je de keuze tussen inbouw- en opbouwspots. Inbouwspots zijn het populairst, want die worden naadloos ingewerkt in de wanden van het zwembad en verkleinen de kans op letsels.

De vuistregel stelt dat een spot om de drie à vier meter volstaat om een bad te verlichten. Het water fungeert namelijk als reflector. Volgens de huidige trends worden onderwaterlampen steeds kleiner. Om meer kleine armaturen te installeren per zwembad worden plaatsingsmethodes geoptimaliseerd.

Onderwaterverlichting moet bestand zijn tegen vocht, chloor en warmte.

Verlichting in openbare zwembaden

Dat onderwaterverlichting bestand moet zijn tegen vocht, chloor en warmte, is geweten. Toch ziet ook de algemene verlichting in een zwembadgebouw af door deze factoren. Gewone armaturen zijn niet voldoende bestand tegen de belasting door luchtvochtigheid, chloordampen en warmte. Door de warmte – die boven in de zwemzaal makkelijk oploopt tot 45 graden Celsius – neemt de levensduur van (led)lichtbronnen exponentieel af. Daarnaast kan de hoge luchtvochtigheid leiden tot storingen, uitval en corrosievorming. In combinatie met chloor ontstaat mogelijks een chloorhoudende vochtlaag die niet alleen de armaturen aantast, maar ook de bevestigingsmaterialen en de componenten, zoals leds, printplaten, voedingen en drivers. De (inter)nationale normen voor veiligheid en materiaalgebruik in zwembaden zijn terecht streng, om de levensduur en de kwaliteit van de producten te bewaken en vooral om de veiligheid van de zwemmer te waarborgen.

Zorgvuldig uitgekozen onderwaterverlichting is een echte eyecatcher voor het zwembad.

Een energiezuinig zwembad

Bij de keuze van zwembadverlichting of -domotica spelen niet alleen het gebruiksgemak en het esthetisch plaatje een grote rol. Vandaag gaat er steeds meer aandacht naar hoe zuinig een zwembadinstallatie is op het vlak van water- en energieverbruik. De verwarming, verlichting, afdekking, het waterbehandelingssysteem en de filtratiepomp bepalen stuk voor stuk hoe economisch en ecologisch het zwembad is. Domotica laat je toe nauwkeuriger te werk te gaan en verspilling te voorkomen. Stel de zwembadverlichting bijvoorbeeld zo in, dat die automatisch wordt uitgeschakeld wanneer de zwembadafdekking geactiveerd wordt. In veel gevallen laat het systeem de gebruiker ook toe het energieverbruik in detail op te volgen, zodat die op het einde van de rit niet voor verrassingen komt te staan. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak.

Details

Kunnen we je helpen met zoeken?

Bekijk alle resultaten